Skip to content

XAware Community

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
XAware 5.6
Need Help
Webinars and Events
Advanced Tutorials
Webinars and Events

You are here: Home arrow Blogs

electronic data interchangeEclipsedata mapper 13 Jun 2008 3:04 AM
avatar
Transformatie van EDIFACT berichten met Open Source gereedschappen by danga

De Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties UN/ECE (United Nations Economic Commission for Europe) is midden de jaren '80 gestart met de ontwikkeling van de UN/EDIFACT (United Nations Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) standaard voor EDI. In 1988 is de UN/EDIFACT standaard door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) overgenomen onder de ISO standard ISO 9735.

De UN/EDIFACT standaard is daarna gaandeweg uitgegroeid tot de internationale standaard voor Electronic Data Interchange.  Maar met de opkomst van XML standaarden staat EDIFACT al enkele jaren sterk onder druk. Niettemin blijkt dat de UN/EDIFACT standaard wereldwijd nog steeds veelvuldig gebruikt en geïmplementeerd wordt.

De UN/EDIFACT standaard heeft zich naast de syntax vooral gericht op inhoudelijke standaardisatie, de semantiek.  Daarin schuilt dan ook de kracht van EDIFACT.

De XML standaarden hebben vooral problemen met functionele standaardisatie. Een universele methodiek voor standaardisatie zoals de Core Components van de UN/CEFACT is nog niet algemeen geaccepteerd en doorgevoerd. Lees hierover meer in mijn bloart Hoe lossen we het interoperabiliteitsvraagstuk op ?. Hierdoor ontstaan verschillende onsamenhangende en incompatibele alsook gefragmenteerde standaarden.  

De benadering die gevolgd wordt door ontwikkelaars van XML standaarden is scheiding van functionaliteit en techniek. De voorbije jaren heeft vooral de techniek van XML volop aandacht gekregen en de hoeveelheid Open Source gereedschappen voor het werken met XML is gigantisch toegenomen. Open Source transformatiegereedschappen waaronder XAware en Chainbuilder bieden helaas geen ondersteuning voor de UN/EDIFACT standaard of daarvan afgeleide standaarden. De aandacht voor de techniek van XML is de voornaamste reden hiervoor. 

De noodzaak naar ondersteuning van de UN/EDIFACT standaard zal echter de komende jaren blijven bestaan. Vrij regelmatig wordt ik dan ook gevraagd wanneer deze functionaliteit beschikbaar komt. Open Source transformatiegereedschappen die hierin voorzien gaan sneller geadopteerd worden. Tevens zal de noodzaak naar commerciële EDIFACT vertaalsoftware dan verdwijnen.

Mogelijk zullen de aanbieders van deze commerciële transformatiesoftware overwegen, waarschijnlijk gebeurt dat nu al, om hun producten onder een Open Source licentie beschikbaar te stellen. Zo zouden bedrijven als Sun Microsystems en IBM een flink aandeel op dit domeingebied in de Open Source markt kunnen veroveren wanneer zij hun transformatiegereedschappen voor JCAPS (Sun) en voor WebSphere (IBM) zouden vrijgeven. De eerste stappen in die richting worden gezet. Sun Microsystems, de grote sponsor achter het Open Source project OpenESB, geeft aan in de toekomst componenten van OpenESB op te nemen in Java CAPS. Met de start van het Open Source project Fuji wordt een begin gemaakt met het ontwikkelen van Sun's next generation open source integration runtime.

XAware en Chainbuilder zouden weleens het standaard transformatiegereedschap voor OpenESB kunnen worden. Ik heb me zelf opgeworpen om binnen de XAware community de kar te trekken voor de realisatie van EDIFACT transformatiefuncties en misschien is het mogelijk om gelijktijdig de oplossing voor Chainbuilder te realiseren.Trackback(0)
Comments (5)add comment

Write comment
You must be logged in to a comment. Please register if you do not have an account yet.

busy

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Commercial
Free Training
QuickStart Packages
Image 4 Title
Image 5 Title

Polls

Which data source and BizComponent combinations do you most frequently use?
 

Blogs

Recent Entries

Visit XAware.com